Delft Convention Bureau: Innovatie en Delft



 

Dit artikel is om eventprofessionals te inspireren anders naar de wereld te kijken. Alles kan inspiratie zijn voor innovatie. Wat is innovatie, hoe kun je het zelf toepassen en wat betekent dat voor onze events? Ik zit aan tafel met Matthijs Jansen, GM van The Social Hub Delft (TSH), James Byng, Director van de Hortus Botanicus van de TU Delft, Jeroen van Schie van het Art Centre Delft en Mireille van den Dop, eigenaar van Congresarchitect en net als ik betrokken bij het Delft Convention Bureau. Met hen ga ik op onderzoek uit.

Tekst: Ingrid Rip


Wat is innovatie?

Voor mij persoonlijk betekent innovatie in grote lijnen 'veranderen om te verbeteren', maar er kan veel meer over verteld worden. Jeroen geeft aan dat het bij hem begint met bewustwording om vervolgens te komen tot oplossingen. "Dat kan gaan over het verwerken van voedselafval uit lunches, de wijze waarop je omgaat met je groen (eventlocatie Art Centre Delft heeft een eigen moestuin) en dat je voor energiebesparing de deur dicht moet doen. Je moet met andere ogen kijken naar de wereld om je heen."

Matthijs benadrukt dat het belangrijk is om een open mindset te hebben én dat je alert moet zijn op samenwerkingen. Innovatie doe je zelden alleen. Het heeft niet per se met technologie te maken. Het kan gaan om het aanpassen, efficiënter maken van werkprocessen. "Wat kunnen we aanpassen en tegelijk een betere gastervaring realiseren? Duurzaamheid en innovatie zijn nauw verweven bij TSH. Elektriciteit komt van wind en 300 zonnepanelen op het dak. We verwarmen met warmtepompen en onderzoeken een dakterras met bijenkorven. Dat is niet alleen duurzaam, dat is leuk en van belang in het drukke westen van ons land."

In hotels, restaurants en venues zijn er steeds vaker robots die borden naar de spoelkeuken brengen of die werkzaamheden van housekeeping lichter kunnen maken. Bij TSH heeft AI zijn intrede gedaan. Afval van borden wordt geregistreerd door Orbisk, de AI-assistent, en op basis van die geregistreerde gegevens, kan de keuken besluiten bijvoorbeeld minder croissants te bakken.



Samenwerken, testen en toepassen

James van de Hortus Botanicus geeft aan dat alles wat zij doen te maken heeft met innovatie. Faculteiten werken hier samen. "De kassen zijn een gebied waar continu prototypes worden getest, zoals robots die planten snoeien, gewassen plukken en ziektes monitoren. Dit werkt schoner waardoor er minder snel ziektes en plagen ontstaan Als het hier goed werkt, kan het toegepast worden in het Westland. Maar ook toepassingen van mos op beton om vocht vast te houden in de stad en de stad af te koelen in hete periodes."

Daarnaast is hij met zijn team altijd op zoek naar innovatie in de ontwikkeling van de tuin als organisatie. Hoe kan het duurzamer én groeien zodat het een modelorganisatie kan zijn. Een mooie innovatie in de Hortus is de klimaatcomputer in de kas zodat er minder gas wordt gebruikt en de ramen door middel van sensoren automatisch openen. "Het heeft ons de afgelopen jaren geholpen om 50% minder gas te gebruiken." Verder zijn ze actief met het recycleren en composteren van groenafval, koffieprut etc. De Hortus Botanicus kan tegenwoordig ook als venue gebruikt woren.

Sociale Innovatie

Ook sociale innovatie is mooi om te benoemen. Zo werkt Jeroen samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Het is een prachtige manier om zelf je werk goed georganiseerd te krijgen en tegelijk mensen, die om verschillende redenen moeilijk aan het werk komen, een kans te geven. Sociale innovatie vind je meer in Delft en daar is de stad trots op."

Als laatste geeft Mireille aan dat wanneer je tegen een uitdaging aan loopt, je het moet oplossen, ongeacht of je veel middelen hebt. "Denk out of the box en houd het praktisch en eenvoudig." Net zoals Matthijs, geeft zij aan dat innovatie niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn. Hierbij geeft ze het voorbeeld van een AV-leverancier die elektriciteit haalt uit laadpalen. Hetzelfde bedrijf heeft een elektrische bakwagen bekleed met zonnepanelen die wordt gebruikt als back-up.



Context en argumenten zijn de sleutel

Het is niet altijd eenvoudig om innovaties door te voeren. Het brein vindt verandering nu eenmaal niet zo fijn. Jeroen geeft aan dat goede argumenten cruciaal zijn. "Vaak weet je mensen dan wel te overtuigen." Matthijs vindt het vooral belangrijk, dat nieuwe informatie in de juiste context is geplaatst. Dit helpt om het beeld volledig en de impact van de verandering, helder te krijgen zodat je mensen meeneemt.

Mindset

Inspiratie haalt dit viertal vooral uit die open mindset. Open je ogen, overal kan je brein getriggerd worden. "Beter een idee goed gejat, dan slecht zelf bedacht", roept Jeroen. En zo is het! Een goed eerste idee is zelden de oplossing. Daarom is het ook zo belangrijk om die multidisciplinariteit te zoeken. Je bouwt verder op elkaars ideeën. Vraag daarom gewoon om hulp als je een oplossing zoekt of als je een idee hebt om het op te lossen. Alleen kom je wellicht sneller tot een oplossing maar niet per definitie tot de beste oplossing.

En dat weet Delft maar al te goed. Gelegen in de Randstad tussen drukke steden met groen dat schaars is, zijn oplossingen nodig. Delft is een innovatieve hub met een technische universiteit, kennisinstellingen, bedrijven en heeft een leidende posi-tie als tech incubator. Samen zoeken ze naar oplossingen op de zogenaamde wicked problems. Creating History is dan ook niet alleen een stadsslogan, het is het DNA van de stad.

Of dat nu gaat over gebouwen van de toekomst, mobiliteitsoplossingen, watermanagement of dichterbij huis evenementen en congressen. Innovatie is in Delft een continu proces, een mindset om voorloper te kunnen blijven. En daarnaast is het leuk en opwindend. "Het houdt je alert over wat er in je omgeving gebeurt", aldus James.

Innovatie in Delft zelf ervaren

Een mooie tip voor de evenementenbranche. Innoveer om te verbeteren (meer aansluitende inhoud, efficiëntere organisatie, groenere productie), om oplossingen te zoeken voor uitdagingen (betere aansluiting bij de volgende generatie, de ecologische footprint van onze branche verkleinen), doe het samen en doe het één event per keer!

Als jij als planner ook meer wilt leren over innovatie en wilt ervaren hoe Delft dat al eeuwen doet, dan kan dat op dinsdag 25 juni tijdens Crossing Border Delft in samenwerking met MPI Nederland. Registreren kan nu.

 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Ingrid Rip

Tags: Delft Convention Bureau The Social Hub Delft Hortus Botanicus Delft Art Centre Delft Congresarchitect Delft Bestemming
Delft Marketing

Algemene voorwaarden | privacy statement